Parlamentarii din Forța Dreptei și din USR sesizează CCR în privința funcțiilor de conducere din domeniul sanitar pentru care se permite menținerea până la 70 de ani

Deputații membri ai Forța Dreptei și ai USR au sesizat Curtea Constituțională asupra modificărilor aduse Ordonanței de Urgență nr. 150/2022 referitoare la domeniul sănătății, prin care este instituită posibilitatea unor categorii de medici de a menține funcții de conducere peste vârsta standard de pensionare.

Reglementarea a fost introdusă printr-o serie de amendamente adoptate la nivelul Camerei Deputaților menite să extindă posibilitățile de a ocupa funcții de conducere la nivelul spitalelor și a ambulanțelor până la 70 de ani, pentru profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în științe medicale.

În timp ce la Senat se discuta cadrul legal pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, la Camera Deputaților au fost aduse amendamente care schimbă însăși esența actului normativ, iar discuția s-a axat pe ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile sanitare, eliminându-se Senatul din procesul legislativ. Soluția constituțională pentru această situație era expres precizată în Constituție, respectiv întoarcerea proiectului la Senat pentru discutarea amendamentelor aduse la Camera Deputaților, traseu constituțional care nu s-a întâmplat, fiind încălcat astfel principiul bicameralismului.

Expunerea de motive a propunerii legislative votate nu cuprinde nicio justificare/fundamentare a soluției legislative din perspectiva necesității introducerii amendamentelor privitoare la ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile sanitare. Astfel, nu sunt clar prezentate cerințele care reclamă intervenția normativă și nici principiile de bază care stau la baza introducerii amendamentelor votate la Camera Deputaților.

Vrei să faci parte din echipă?

Vrei să faci parte din echipă?

Together we the people achieve more than any single person could ever do alone.

Cod Mandatar Alegeri Locale: 21240063
Cod Mandatar Alegeri Europarlamentare: 41240007

Abonează-te la Newsletter!

Copyright 2024 Forța Dreptei. Toate drepturile rezervate.