Ludovic Orban: Forța Dreptei cere demiterea urgentă a ministrului „Catastrofă”, Petre Daea, care duce în faliment zeci de mii de fermieri români

Biroul Politic Național al Forța Dreptei deplânge situația dramatică cu care se confruntă fermierii români, zeci de mii dintre aceștia riscând falimentul din cauza modului catastrofal în care ministrul Agriculturii își îndeplinește atribuțiile.

Forța Dreptei solicită demiterea de urgență a ministrului Petre Daea și nominalizarea unei persoane care să aibă tangență cu realitatea, să o înțeleagă și să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură. Butaforia și circul din fruntea ministerului Agriculturii trebuie să ia sfârșit pentru că dăunează grav tuturor fermierilor din România.

Actualul ministru nu a înregistrat niciun fel de progres în creșterea suprafeței irigabile, fapt care va pune în pericol și recolta din acest an. În ceea ce privește anul trecut, despăgubirile pentru secetă sunt un mare eșec. Din cele 365 de milioane de lei trâmbițate în toamnă, doar o mică parte au ajuns la fermieri pentru cele 250.000 de hectare afectate. Aceasta s-a petrecut din cauza modului de calcul greșit al despăgubirilor și a tertipurilor prin care procesele verbale au fost manipulate pentru a-i favoriza poate pe anumiți beneficiari.

Pentru cele 1,27 milioane hectare afectate de secetă, cultivate în primăvara anului 2022, s-au alocat abia 300 milioane lei (aprox. 250 lei/ha), în condițiile în care cheltuielile pentru 1 hectar anul acesta vor fi de 5.500 – 6.000 lei.

Negocierea despăgubirilor pentru fermierii afectați de importul de cereale din Ucraina a arătat incapacitatea Guvernului de a reprezenta în mod eficient interesele legitime ale agricultorilor din România.

Este inadmisibil ca acestora să le fie alocată cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, față de cele alocate fermierilor din Polonia (29,5 milioane euro) și Bulgaria (16,7 milioane euro), în condițiile în care pierderea suportată de fermieri este de 100 euro pentru fiecare tonă de grâu.

Spre deosebire de incompetenții Guvernului de la București, cu prilejul vizitei sale în Polonia, președintele Ucrainei a anunțat un plan convenit cu omologul său care oferă soluții pentru fermierii polonezi, afectați de prăbușirea prețurilor ca efect al pătrunderii libere pe piață a cerealelor ucrainene.

În schimb, întârziatul premier Ciucă abia acum își pune problema să identifice soluții reale împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, fără a-i fi clar în mod concret ce fel de măsuri vizează.

Modul deficitar și neglijent în care a conceput Planul Național Strategic, raportat la prioritățile agriculturii românești, duce la plăți mai mici cu 50 euro/hectar. În plus, faptul că mulți fermieri nu vor mai aplica pentru eco-scheme va genera pierderi de sute de milioane de euro plăți directe.

Mii de legumicultori vor rămâne fără subvenții anul acesta! Pentru că Ministerul Agriculturii a impus creșterea pragului pentru acordarea Sprijinului Cuplat Vegetal pentru legume cultivate în sere și solarii la 1 ha. În noul PNS s-a diminuat drastic (de 4 ori) alocarea de bani europeni pentru acest sprijin: de la 12.400.000 euro/an în perioada 2021-2022, la 4.200.000 euro în 2023. Deci, în acest an legumicultorii vor primi 1.000 – 1.500 euro/ha, fața de 4.844 euro în anii trecuți.

În același timp s-au alocat de la bugetul național 40 milioane euro în 2023 pentru așa-zisul „program tomata”, un program care nu are nici o legătura cu performanța și gândit din start pentru fraudare și scopuri electorale.

 

Ludovic Orban,

Președintele Forța Dreptei

3 Comments

  • Politono is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using ‘Content here, content here’, making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use.

  • Politono personalized support and relationships matter to us. Because we are owned by banks, we are empowered to deliver top-notch support and services able to add on additional cover to protect your valuable items.

    • Thanks for commenting personalized support and relationships matter to us. Because we are owned by banks, we are empowered to deliver top-notch support and services able to add on additional cover to protect your valuable items.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei să faci parte din echipă?

Vrei să faci parte din echipă?

Together we the people achieve more than any single person could ever do alone.

Abonează-te la Newsletter!

Copyright 2024 Forța Dreptei. Toate drepturile rezervate.