Legea privind statutul asistentului judecătorului ajunge pe masa CCR la sesizarea parlamentarilor din Forța Dreptei și din USR

Deputații din Forța Dreptei, alături de cei din USR, au înaintat Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate în privința legii care instituie poziția de asistent al judecătorului.

Propunerea legislativă adoptată recent de Parlament introduce în mecanismul de înfăptuire a justiției o poziție asimilată în mod impropriu statului de magistrat, care nu este prevăzută de Constituție, dar care are influență asupra hotărârilor pe care judecătorul ar urma să le adopte. Statutul asistentului judecătorului este unul definit în termeni vagi, ambigui și interpretabili atât în ceea ce privește atribuțiile acestuia, dar și în raport cu regimul incompatibilităților și conflictelor de interese. Totodată, este neclară limita până la care judecătorul poate delega din sarcinile sale către asistent în ceea ce privește redactarea proiectelor hotărârilor judecătorești, în condițiile în care atributul exclusiv al deciziei trebuie să aparțină judecătorului sau completului de judecată.

Astfel, legea criticată este contrară dispozițiilor art. 1 alin. (3) din Constituție deoarece încalcă principiul securității juridice, ca urmare a lipsei de claritate și previzibilitate a normei, principiu ce constituie o dimensiune fundamentală a statului de drept, dispozițiilor art. 1 alin. (5) din Constituție. De asemenea, încalcă principiul liberului acces la justiție, principiul separației și echilibrului puterilor în stat și principiul înfăptuirii justiției prin Înalta Curte de Casație şi Justiție şi prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege, de către judecători independenți, care se supun numai legii.

Vrei să faci parte din echipă?

Vrei să faci parte din echipă?

Together we the people achieve more than any single person could ever do alone.

Cod Mandatar Alegeri Locale: 21240063
Cod Mandatar Alegeri Europarlamentare: 41240007

Abonează-te la Newsletter!

Copyright 2024 Forța Dreptei. Toate drepturile rezervate.